A Magyar Múzsa Déryné Széppataki Róza, a nemzet színésznője halálának 150 éves évfordulójára emlékezünk.
Százötven éve, 1872. szeptember 29-én halt meg a Miskolcon élő és dolgozó Déryné Széppataki Róza színművész, operaénekes. Az évforduló alkalmából szeptember 29-től Déryné kedvenc ételeit kínáljuk éttermünkben egy hónapon át.
Déryné Széppataki Róza gasztronómiai szokásairól is feljegyzések születtek, így olvasható, hogy "...Déryné Széppataki Róza Kolozsváron sokat tett az opera-előadások elindításáért és népszerűsítéséért. Talán ezért kapta a kolozsvári jelzőt az amúgy először Nagyváradon készült ételköltemény, amely Hajdú Károly alispán nevéhez fűződik. Az alispán Déryné látogatásának tiszteletére készítette ugyanis a kolozsvári rakott káposztát az erdélyi népi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával. Déryné kis étkű volt, de feljegyezték, hogy a korabeli illemszabályok ellenére is háromszor kért a remek fogásból. A receptet hazavitte Pestre amely azóta különböző változatokat megélve ékesíti a magyar konyha gazdag kínálatát".
Az is tudott, hogy Déryné a sülteket szerette és kedvenc süteménye egy háromlapos piskóta volt, melyet klasszikus vajas krémmel töltöttek meg, amihez vörös gyümölcsökből készült lekvárt adtak, hogy szép rózsaszínű legyen és egy kis citromlevet kevertek. A tetejére pedig csokiöntetet locsoltak. Az vendéglátóhelyek a forrásanyagok figyelembevételével saját koncepciójuk szerint készítik az ételeket, desszerteket és egy hónapig tartják „repertoáron".
Éttermünkben az alábbi fogásokkal idézzük a korabeli hangulatot:
Déryné kásája pulykamájjal 3.790,-Ft
Déryné kedvenc mázas piskótája 1.290,-Ft