Minden út a Bükkbe vezet! - Hotel Palota

Minden út a Bükkbe vezet!

Minden út a Bükk-be vezet, hiszen a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, a Fehérkőlápai Turistaház pedig elnyerte az Év Turistaháza címet 2022-ben!

2022-ben Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa, hiszen itt található az Év Kilátója és az Év Turistaháza cím birtokosa. Óriási érdeklődés mellett zajlott az Aktív Magyarország által idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázat, amelyen a nagyközönség dönthette el a turistaházak és kilátók sorrendjét. Összesen több mint 40 ezren szavaztak az Aktív Magyarország Facebook oldalán két kategóriában a TOP10 jelöltre. Nemes versengés végén 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, és a Fehérkőlápa Turistaház 2904 szavazattal hódította el az Év Turistaháza címet.

A Zsófia Kilátó egyszerre a legrégebbi és legújabb kilátó is. Ez volt az ország első vidéki kilátója, amely 1900 óta tárta a kirándulók szeme elé a Hámori-tó csodáját. Az anya és lánya, avagy Zsófia és Lilla, kik nevüket adták a kilátónak és az alatta elterülő településnek az egykori borsod vármegyei főispán báró Vay Béla felesége és gyermeke volt. Báró Vay Béláné született Teleki Zsófia a Borsodi Bükk Egylet alapító Tagja volt, és a természetjárás lelkes támogatója, így nem is csoda, hogy a Dolka-tetőn az 1900. június 3-án felavatott kilátó az ő nevét viseli. Az első kilátó közel ötven éven át őrizte óvón gyermekét, Lillafüredet és mellette elterülő Hámori-tavat. A pompás építményt az 1950-es években elbontották egy légvédelmi központ építése miatt.

 

Az újjászületés sokáig váratott magára, de 2022 nyarán az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. átadta a kilátót, mely az eredeti tervek alapján épült újjá.
A tervezés során a fő cél az volt, hogy a lehető legközelebb kerüljenek az eredeti kilátó megjelenéséhez ötvözve az ó és az új elemeit. Az eredeti terveket Szűcs Sándor készítette, és Varajthy István kivitelezte és akkori árakban kifejezve 1262 koronára rúgott a költsége.

A Fehérkőlápai Turistaház alig pár kilométerre fekszik dél-keletre a kilátótól. Igazi regénybeli világba csöppen, aki itt száll meg. A házat rejtő fák, a gerendás mennyezet, a kandalló és a házias ételek mind a varázslatos hangulat összetevői. Lillafüred gyalogtávra van, és nem kell messze menni a pazar kilátásért sem: a Fehérkő szikláiról csodás panoráma tárul a túrázó elé. Az épület a 30-as évek óta fogadja a kirándulókat, története is regényes, többször megsemmisült, hol lerombolták, hol leégett, de mindannyiszor újjáépült romjaiból, és folyamatosan megújulva várja az aludni vágyó vagy csak éhes turistákat.

Túrázás során ne vigyél el mást, mint az emlékeidet, és ne hagyj magad után mást, csak a lábnyomaidat! Köszönjük!

FOGLALJON ITT, GARANTÁLTAN A LEGJOBB ÁRON!

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak 2 perc alatt!

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!

Megéri itt foglalni!
Legjobb ár garancia és azonnali visszaigazolás
20% éttermi kedvezmény kupon
Kedvezményes jegyek a környék attrakcióihoz
Azonnali instant átutalásos és bankkártyás fizetés
Csak itt elérhető szobatípusok
Kiegészítő szolgáltatások és szobai bekészítések
Részvételi lehetőség a szálloda saját HŰSÉGPROGRAMJÁBA