Programok házon kívül - Hotel Palota

Programok házon kívül

Zsófia kilátó – Év Kilátója 2022

Lillafüred egy régi-új kilátóval gazdagodott 2022. augusztusában. Az eredetileg 1900-as években átadott Zsófia-kilátó korhű mása várja a turistákat a Hámori-tó felett emelkedő Dolka-hegy déli oldalában. A kilátó a nevét Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

Zsófia kilátó – Év Kilátója 2022

Már a kilátóhoz eljutni is egy élmény: a felső-hámori templomtól indul a több mint 1 km-es tanösvény, ahol hangulatos tereplépcsők és egy kis híd teszi kalandossá az utat. Olyan érzésük lehet majd a kirándulóknak, mintha az Alpok valamelyik ösvényén járnának. A "kilátók királynője" 390 méteres tengerszint feletti magasságból nyújt egyedülálló panorámát a patinás Palotaszállóra, a Hámori-tóra és a völgykarokra.


Erdei kisvasút

Az erdei vasútvonal az ország egyik legnagyobb vasúti viaduktján, két alagúton és a festői szépségű Hámori-tó partja mentén vezet Garadnáig.

A Hotel Palota kertje mögött, az alagúton keresztül sétálva éri el a lillafüredi megállót. A vonatok szezonálisan közlekednek, a konkrét menetrendet keresse szállodánk recepcióján.


Lillafüredi Libegő Park

A Libegő a Kalandparktól pár száz méterre, szállodánk közelében található. A drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magas Jávorhegyi állomásra szállítja az utasokat, 1080 méter hosszan. A 16 perces menetidő alatt egyszerre több, mint 200-an gyönyörködhetnek a tájban. A Libegőpark szezonálisan tart nyitva, kérjük szállodánk recepcióján érdeklődjenek a konkrét nyitva tartásról.


Lillafüredi Függőkert és vízesés

Minden évszakban páratlan látnivalókat kínál a természet, a romantika és a művészetek szerelmeseinek a Palotaszálló alatt húzódó, teraszos függőkert.

A függőkerten végigfutó útvonal egy 9 állomáshelyből álló "tematikus sétány", mely a Szinva tanösvényre fűződik rá. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak, de kellő hangsúlyt kapnak a természeti és a mesterségesen épített környezeti elemek is. A költészet teraszán található József Attila szobra, ahol Óda című versének néhány kőbe vésett sorával állítanak méltó emléket hazánk nagyjának és a költészet csodálatára.

A vízesés teraszán megcsodálhatjuk az ország legmagasabb, 20 méter magasból lezúduló Szinva vízesését.

A függőkert minden évszakban csodás látnivalót rejt, a legalsó teraszáról nyílik az Anna-barlang. A barlang bejáratánál, a városszépítők által kihelyezett emléktábla szerint 1847-ben Petőfi Sándor is meglátogatta Lillafüredet. Útleveleiben lelkendezve írta mennyire lenyűgözte a táj, Svájchoz, azon belül Helvéciához hasonlította. Ennek hatására több útikönyv is Anna helyett Petőfi barlangként említi meg ezt a különleges természeti képződményt.

Távolság a szállodától: gyalog kb. 5 perc


HÁMORI-TÓ

Hotel Palota - Hámori-tó

A Taj (Teich: német szó, tavat jelent) néven emlegetett mesterségesen létrehozott vízfelület, mai nevén Hámori-tó a Garadna és a Szinva patakok összefolyásánál került kialakításra. A Szinva elterelésével csökkent a vízutánpótlás, így a patakok felduzzasztása látszott a legjobb megoldásnak az Újmassai Hámor vízigényének kielégítésére. A tó létrehozása Fazola Henrik nevéhez fűződik, átlagos mélysége ma 9 méter, amely nagyobb, mint a Balatoné, hossza 1,5 kilométer. A korabeli fényképek tanulsága szerint a Hámori-tavon egykoron strandfürdő működött. A tó körül futó sétaút elején, az egri országút kanyarulatában található kis, bástyára hasonlító épület ma ajándéküzletként üzemel, azonban régen itt Maksay Lászlónak és fiának, Zoltánnak fényképészete volt. Neki köszönhető, hogy a környék és a Palotaszálló történelméről, hétköznapjairól a mai napig sokat tudunk. Remek sportolási lehetőséget kínálva az ideérkezőknek, a tavon most csak csónakázni lehet, de vitorlás versenyek rendezésére is alkalmas.

Távolság a szállodától: gyalog kb. 3 perc


Anna mésztufabarlang

Az Anna-barlang egész évben látogatható az alábbi nyitva tartás szerint:
Nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 10.00 – 16.00 óráig.
Őszi időszakban (október 1. – október 31.) naponta 10.00 – 15.00 óráig.
Téli időszakban (november 2. – március 31.) naponta egy túra indul, minden nap 12:00-kor.

A túra időtartama: 30 perc
Minden túra létszámfüggetlen, csak felső létszámkorlát van, amely 35 fő.

A barlangok látogatásához a hőmérsékletkülönbség miatt (barlangi hőmérséklet állandó 10°C) pulóverrel, hosszú nadrággal és zárt cipővel készüljenek.

Távolság a szállodától: a függőkerten keresztül, gyalog kb. 5 perc.

Hotel Palota - Anna mésztufa barlang
Hotel Palota - Anna mésztufa barlang

Szent István-cseppkőbarlang

A Szent István-barlang egész évben látogatható az alábbi nyitva tartás szerint:
Nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 9.00 – 17.00 óráig.
Őszi időszakban (október 1. – október 31.) naponta 9.00 – 15.00 óráig.
Téli időszakban (november 2. – március 31.) naponta 9.00 – 14.00 óráig.

A túra időtartama: 30 perc
Minden túra létszámfüggetlen, csak felső létszámkorlát van, amely 65 fő.

A barlangok látogatásához a hőmérsékletkülönbség miatt (barlangi hőmérséklet állandó 10°C) pulóverrel, hosszú nadrággal és zárt cipővel készüljenek.

Távolság a szállodától: a lillafüredi parkon keresztül, gyalog 15 perc.


Bükkszentkereszt

A község kialakulását az 1755-ben létrehozott üveghutájának (üvegkészítő üzemének) köszönheti, eredeti nevét - Újhuta - is innen kapta. Az üveghuták telepítésének eredménye a Bükkben a ma is létező három község, melyek közül időben az első Óhuta volt (a mai Bükkszentlászló), a második Újhuta (1940-töl Bükkszentkereszt néven), a harmadik pedig Répáshuta.
Programlehetőségek: Gyuri bácsi gyógynövénykertje, gyógyító kövek és üvegmúzeum.

Távolság a szállodától: kb. 10 km


Répáshuta

Szlovák falu az egri út mentén, látványosságai a szénégető boksák és mészégető kemencék, mivel ezeket a mesterségeket a mai napig folytatják ott. Vadászéttermében tájjellegű ételeket ízlelhet meg.

Távolság a szállodától: kb. 15 km


Bükki Csillagda

Bükki Csillagda

A Bükki Nemzeti Park legújabb attrakciója, a Répáshuta felett található Bükki Csillagda, Közép-Európa egyik legmodernebb csillagászati és természetismereti látogatóközpontja,  a tudományt, élményt és interakciót előtérbe helyezve izgalmas attrakciókkal várja az érdeklődőket. Bejárására érdemes legalább két órát tervezni, ugyanis a planetáriummal, a kupolával, a kiállítással és a virtuális valósággal komplex programot kínál.

Távolság a szállodától: 17 km


Pisztrángtelep szabadtéri étteremmel

Megközelítheti kisvasúttal, kerékpárral, autóbusszal vagy autóval. 

A pisztrángtelep a téli időszakban, októbertől késő tavaszig zárva tart.

Távolság a szállodától: kb. 5 km


Massa Múzeum – Újmassa

Az egyik legfontosabb magyar ipari műemlék - őskohó, kiállítás és skanzen.

Távolság a szállodától: kb. 4 km


Herman Ottó emlékház

Az Erzsébet sétányon lévő emlékházat a polihisztor öregkori lakóhelyéből alakították ki, a természettudós Bükk hegységhez való kötődését mutatja be.

Távolság a szállodától: a lillafüredi parkon keresztül gyalog kb. 20 perc.


Kohászati Múzeum Felsőhámorban

A kohászat egyetemes történetét bemutató kiállítás Lillafüred mellett, Felsőhámorban tekinthető meg.

Távolság a szállodától: a függőkerten lesétálva gyalog kb. 20 perc


Miskolci Állatkert és Kultúrpark (Vadaspark)

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark - Vadaspark - öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatja be látogatóinak, különleges erdei környezetben. Az állatkert legnagyobb kedvencei közé tartozik a két barnamedve, Forgó Dorka és Füles Borka, akik nevüket a vendégektől kapták.

A nagyragadozókat rajtuk kívül tigris, perzsa leopárd, farkas és hiúz képviselik, azonban számos más, különleges állatnak is otthont ad a vadpark, mint például Liszt-majmocskák, nagy szőröstatuk, észak-amerikai kúszósülök, David-szarvasok és az ugyancsak a közönségkedvenc szurikáták.

A Lillafüred felőli közigazgatási táblánál balra fordulva, egy kis erdei úton érheti el az állatkertet. 

Távolság a szállodától: kb. 5 km Miskolc felé.


Diósgyőri vár

A Diósgyőri Vár felújítási munkálatok miatt előreláthatólag 2023-ig zárva tart.

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik. A látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát.

Állandó kiállítások, látnivalók:

  • Északkeleti torony: Nagy Lajos kedvenc szobája, panoptikum; Lovagi enteriőr
  • Rondella: Fegyverek és páncélok a középkori Európában; A pálos rend története
  • Délkeleti torony: Királyi koronák, koronaékszerek (időszakos kiállítás májustól szeptemberig)
  • Északnyugati torony: Vártörténeti kiállítás; Éremverő golyósprés és kézi éremverő, valamint csontraktár,
  • Ötszögletű olaszbástya: XVII. századi díszágyú másolata; Kazamata; Történelmi panoptikum

Távolság a szállodától: (autóval, autóbusszal vagy kisvonattal) kb. 5 km.


Avasi pincesor

Járja végig a történelmi jelentőségű pincesor macskaköves utcáit! A 300-400 éves közel 900 pince és borház ma a bükki borvidék híres múltját ébreszti újjá!

A pincerendszer Miskolc elfeledett borkultúrájához kötődik, amelynek az 1880-as évek nagy filoxérajárványa vetett véget. Napjainkban az egykori miskolci - főleg az avasi - pincéknek csak a töredéke árulkodik arról, hogy milyen gazdag múltat rejtett magában a miskolci borkultúra. Az 1970-es évektől a környéken történt szőlőtelepítéseknek köszönhetően létrejött a Bükki borvidék, amely a miskolci szőlőket is magába foglalja.

Hotel Palota - Avasi pincesor

A Bükki borvidék egykori népszerűségének feltámasztásához kötődő pincészet Miskolcon: Sándor Zsolt Pincészete és a Gallay Kézműves Pince. A pincesorhoz kötődő rendezvény az Avasi Borangolás és a Miskolci Fröccsfesztivál. A történelmi Avas Miskolc belvárosában, Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek kora nem ritkán 300–400 éves.


Színháztörténeti és Színészmúzeum

Az első magyarországi kőszínház helyén álló múzeum 2010-ben újult meg. Az emeleti kiállítótér továbbra is őrzi az első állandó tárlat szellemiségét és csodált relikviáit, de modern látvánnyal, archív felvételekkel, interaktív elemekkel egészült ki.

Újdonság, hogy a miskolci amatőr színjátszás emlékezetes együtteseit és helyszíneit is bemutatják.

Játékos program a gyerekeknek: képkirakótól kezdve kifestőkön át papírszínház készítéséig sokféle kreatív foglalkoztató segítségével ismerkedhetnek meg a színház világával.

Távolság a szállodától: (autóval, autóbusszal) kb. 12 km.


MISKOLCTAPOLCAI BARLANGFÜRDŐ

Európában egyedülálló lehetőség a barlangi fürdőzésre. A Barlangfürdő szezonálisan tart nyitva, kérjük szállodánk recepcióján érdeklődjenek a konkrét nyitva tartásról.

Távolság a szállodától: kb. 20 km


Miskolctapolcai bobpálya

Télen és nyáron egyaránt remek szórakozás az ország ötödik legnagyobb alpesi bobpályája Miskolctapolcán. A kiindulási pont a Barlangfürdő nyári kijárata közelében található. A tölgyerdőn keresztül vezető pálya hossza 800 méter, a szintkülönbség 54 méter. A bobokat egy felvonó juttatja a pálya legmagasabb pontjára, a sebességet mindenki maga szabályozhatja.

A pálya nyáron 10.00-22.00 óráig, a téli szezonban (októbertől) 18.00 óráig tart nyitva.

Távolság a szállodától: kb. 20 km.

Megéri itt foglalni!
Legjobb ár garancia és azonnali visszaigazolás
20% éttermi kedvezmény kupon
Kedvezményes jegyek a környék attrakcióihoz
Azonnali instant átutalásos és bankkártyás fizetés
Csak itt elérhető szobatípusok
Kiegészítő szolgáltatások és szobai bekészítések
Részvételi lehetőség a szálloda saját HŰSÉGPROGRAMJÁBA